Фибрите в нашето хранене: Как и защо ги включваме

Открийте лесните начини, по които кулинарната блогърка Яна Димова включва фибри в храненето на своето семейство, като набляга на естествени източници на полезни вещества и пробиотици.

Фибрите в нашето хранене: как и защо ги включваме

Кулинарната блогърка Яна Димова споделя своя лесен и непретенциозен подход към добавянето на повече фибри в ястията на своето семейство. Защо е толкова важно фибрите да присъстват в менюто ни? Открийте практични съвети в тази статия.

Не съм от хората, които…

Не съм от хората, които мерят храната си и се тревожат за точното количество въглехидрати и други съставки, които консумират. За мен храната е удоволствие и радост, и ако трябваше непрекъснато да я анализирам, вероятно нямаше да ѝ се наслаждавам толкова. Въпреки това, все пак обмислям разумно това какво ядем вкъщи. Най-важният ми приоритет е в чиниите ни (и в кутията за храна на по-големия ми син) да има достатъчно зеленчуци, плодове, качествени протеини и полезни мазнини.

Значението на фибрите

Консумираме предимно ястия, приготвени от базови продукти, и когато решавам какво да сложа в чинията, вземам предвид също фибрите и пробиотиците. Имунитетът и общото здраве започват с щастливи черва, а тук фибрите играят важна роля.

  • Подпомагат правилната им функция.
  • Поддържат баланса на чревната микрофлора.
  • Служат като „храна“ за пробиотиците.

За всеки случай добавям и пробиотици като хранителна добавка за децата, защото понякога е трудно да им осигуря достатъчно само чрез храната. За по-големия ми син – под формата на BioGaia Protectis таблетки за дъвчене, а за бебето – BioGaia Protectis капки. А ние, възрастните, наблягаме основно на ферментирали млечни продукти и ферментирали храни — успяваме да ги консумираме в по-големи количества и по-често.

Как да приемаме достатъчно фибри и какви видове има

Да осигурим достатъчно фибри за цялото семейство става доста по-лесно и естествено, защото те се намират в широка гама от продукти, и ако опитвате да се храните поне малко здравословно, вероятно не ви липсват.

Фибрите се делят на два вида:

  • Разтворими (подхранват пробиотиците, помагат за понижаване на холестерола и стабилизират нивата на кръвната захар).
  • Неразтворими (стимулират правилната чревна функция).

Разтворими фибри има в ябълките, морковите, цитрусовите плодове, овесените продукти, бобовите култури, сладките картофи и в семена като чиа и лен. Неразтворими фибри се съдържат в пълнозърнестите продукти, ядките, листните зеленчуци и особено в обелките на плодовете и зеленчуците. Затова, когато е възможно, купувам от проверени източници и не ги беля. Някои храни съдържат и двата вида фибри – например карфиолът, който често приготвяме у дома в различни варианти.

Заключение

И за да завърша тази ода за фибрите – не мога да не спомена, че когато ям храни, които съдържат достатъчно от тях, се засищам за по-дълго време и не посягам толкова често към междинни закуски и хапвания, апетитът към които иначе трудно контролирам.

 

Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информация. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020;

BGA-digital-activities-june-EWO-BG-02093